13 Ιουν 2012

Γυμναστική με βιντεοκονσόλες: πόσο αποτελεσματική είναι;

Ένα σώμα σε κίνηση, παραμένει σε κίνηση, με όλα τα οφέλη που αυτή σημαίνει. Είναι όμως άραγε αποτελεσματική η γυμναστική μέσω βιντεοκονσόλας;

Δεν έχετε χρόνο ή χρήματα να πάτε στο γυμναστήριο; Ανοίξτε την τηλεόρασή σας! Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να υπόσχονται οι εταιρείες που πωλούν βιντεοκονσόλες με προγράμματα γυμναστικής, όπως τένις, Zumba και πυγμαχία, που απαιτούν από το χρήστη να κινήσει ολόκληρο το σώμα του.

Πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια με ασύρματα χειριστήρια με εξελιγμένους αισθητήρες κίνησης που μας επιτρέπουν να παίξουμε διάφορα αθλήματα, κάνοντας τις κινήσεις που απαιτεί το πραγματικό άθλημα, συσκευές με αισθητήρες πίεσης που μετράνε το βάρος του χρήστη και υπολογίζουν διαρκώς τις μετατοπίσεις του κέντρου βάρους του, ψηφιακούς γυμναστές κ.ά.
Αλλά πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα παιχνίδια σε σχέση με τα πραγματικά αθλήματα;

Ό,τι κάνουμε, είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα, λένε οι ειδικοί και συμπληρώνουν ότι τα παιχνίδια αυτά πάντως, δε μπορούν να αντικαταστήσουν τα πραγματικά αθλήματα.

Αυτό δε σημαίνει ότι η γυμναστική με βιντεοκονσόλες είσαι χάσιμο χρόνου - το αντίθετο μάλιστα. Σε σύγκριση με άλλα, καθιστικά video games, τα παιχνίδια με Aerobics και Zumba Fitness για παράδειγμα, είναι άριστες εναλλακτικές λύσεις, αλλά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εκγύμνασης, μειονεκτούν. Βρίσκονται δηλαδή κάπου στη μέση, όσον αφορά στα οφέλη και ο στόχος τους δεν είναι κατ’ ανάγκην να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, αλλά να κινηθούμε και να αποκτήσουμε ενδιαφέρον για τη γυμναστική. Ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους βιντεοπαιχνίδια, διατηρεί ή ακόμη και βελτιώνει την κινητικότητά τους
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραδοσιακή δραστηριότητα (step, πυγμαχία, τρέξιμο) καίει διπλάσιες θερμίδες απ’ ό,τι η άσκηση μέσω βιντεοκονσόλας, αλλά και η τελευταία έχει οφέλη, καθώς βελτιώνει την ισορροπία, το συντονισμό και την ευκινησία μας.

Επίσης, έχει το πλεονέκτημα ότι μας επιτρέπει να γυμναστούμε ακόμη κι αν δε μπορούμε να βγούμε από το σπίτι και παράλληλα να διασκεδάσουμε και μας δίνει κίνητρα, ώστε να θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η γυμναστική μέσω βιντεοκονσόλας, δεν ισοδυναμεί με την πραγματική γυμναστική, καθώς απαιτεί ένα χαμηλό επίπεδο cardio άσκησης και συχνά δε μπορούμε να ξέρουμε αν κάνουμε την άσκηση σωστά. Όσον αφορά στις θερμίδες που καίγονται, δείτε ενδεικτικά τις διαφορές ανάμεσα στη γυμναστική μέσω βιντεοκονσόλας και την πραγματική γυμναστική:

Γκολφ: 3-3.5 θερμίδες/λεπτό.... πραγματικό γκολφ: 6-6.5 θερμίδες/λεπτό

Tennis: 5 θερμίδες/λεπτό.... πραγματικό Tennis: 8 θερμίδες/λεπτό

Πυγμαχία: 7 θερμίδες/λεπτό.... πραγματική πυγμαχία: 10-10.5 θερμίδες/λεπτό

Τα παιχνίδια χορού έχουν την τάση να καίνε περισσότερες θερμίδες, δεδομένου ότι απαιτούν περισσότερη κίνηση, η οποία ισοδυναμεί με το κάψιμο περισσότερων θερμίδων.
Το συμπέρασμα; Οποιοδήποτε είδος γυμναστικής κι αν κάνετε και σε οποιοδήποτε χώρο, είναι καλό, αλλά η γυμναστική μέσω βιντεοκονσόλας δε μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη γυμναστική στην αρχική μορφή της.

Συνδυάζοντας ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και αφιερώνοντας πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτά τα παιχνίδια, μπορείτε να δείτε θετικά αποτελέσματα στο σώμα σας, που όμως θα επιτυγχάνατε πιο γρήγορα με τις παραδοσιακές μορφές άσκησης.






ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου